Výročí sametové revoluce v Hradci

Přehled akcí pořádaných u příležitosti 30. výročí sametové revoluce:

Hradec Králové ve Filharmonii – léta proměn
Foyer Filharmonie 
Výstava o tom jak se především za posledních 30 let proměnil orchestr dnešní Filharmonie Hradec Králové, budova ve které orchestr působil i ulice a náměstí, kterými přicházeli posluchači na koncerty.

 
Sametová revoluce očima fotografů
Studijní a vědecká knihovna v HK
Výstava fotografií

 
Rok 1989 – sametová revoluce a co jí předcházelo očima fotografů
Galerie Dokola, Studijní a vědecká knihovna Výstava fotografií pořádaná Národní informační a poradenské středisko pro kulturu NIPOS a Svaz českých fotografů, z. s. ve spolupráci se Studijní a vědeckou knihovnou v Hradci Králové.

 
Sametová revoluce v Hradci
Infocentrum Hradec Králové (Eliščino nábřeží)
Výstava dobových fotografií a dalších materiálů na elektronických obrazovkách v Infocentru.

 
KDO, když ne my, KDY, když ne teď
Muzeum východních Čech 
Výstava fotografií a dobových dokumentů ze sbírek muzea připomíná zásadní okamžiky a neopakovatelnou atmosféru listopadových a prosincových dnů roku 1989 v Hradci Králové i v ostatních městech Královéhradeckého kraje či sousedních Pardubicích.

 
Dopisy Olze
Klicperovo divadlo 19:00
Představení Divadla v Dlouhé. Scénické uvedení dopisů Václava Havla z vězení z let 1979 – 1983 připravil při příležitosti výročí Sametové revoluce režijní tandem SKUTR jako připomenutí osobnosti, která vstoupila do našich a světových dějin, ale i do našich životů a srdcí.

 
Pavel Šafr: Obrana demokracie před autoritáři, význam svobodných médií
Konferenční sál Studijní a vědecké knihovny 17:00
Druhá přednáška cyklu „Hovory o demokracii“. Pavel Šafr je jedním z neúspěšnějších šéfredaktorů českých deníků a časopisů, v současnosti šéfredaktor internetového deníku FORUM 24. V letech 1989 se angažoval v disidentské skupině Demokratická iniciativa Emanuela Mandlera.

 
17. listopad pro děti – 30 let od Sametové revoluce
Knihovna města Hradce Králové
Hravou a interaktivní formou (pomocí her, soutěží, úkolů a kvízů) přiblížíme žákům druhého stupně základních škol události 17. listopadu roku 1989. Nebudou chybět ani historické souvislosti, významné osobnosti, dobová hudba i retro kostýmy. 

 
Aleš Valenta: Sametová revoluce – 30 let poté
Konferenční sál Studijní a vědecké knihovny 18:00
Třetím přednáška cyklu „Hovory o demokracii“. Stav svobody v české a evropské politice po 30 letech od pádu totalitního systému. Politické poměry na konci komunistické éry. Bylo „za Husáka“ všechno špatné? Politizace disentu. Listopad 1989: revoluce, převrat nebo domluvené předání moci? Dvě z důležitých otázek devadesátých let: vyrovnání se s komunistickou minulostí a vztah k odsunu sudetských Němců. Byl vstup do NATO a EU opravdu návratem do civilizované Evropy? Přijďte vyjádřit svůj názor.

 
Třicet let svobody
Sál Filharmonie 
Slavnostní koncert Filharmonie Hradec Králové ke Dni boje za svobodu a demokracii a Mezinárodnímu dni studentstva.

 
60 let Semaforu
Sál Filharmonie 
Slavnostní představení Divadla Semafor k 60 letům založení s mnoha hosty, kteří účinkovali v průběhu let v tomto kultovním divadle. Jediné představení divadla s tímto speciálním programem, které se koná mimo Prahu.

 
Vzpomínkový večer k 17. listopadu
Lékařská fakulta UK, Šimkova ul.
Lékařská fakulta v Hradci Králové připravila vzpomínkový večer k 17. listopadu, účast přislíbili přímí účastníci listopadových událostí: Petr Pithart, Martin Mejstřík a Jan Potměšil.

 
KONCERT  VLADIMÍRA  MERTY
Hlavní scéna Divadla Drak
Legenda českého písničkářství spolu s hudebníky Janem Hrubým, Ondřejem Fenclem a kapelou Hromosvod.

 
cesta
Studio Divadla Drak
Premiéra představení pro dospívající diváky na téma osobní svobody podle knihy klasika beatnické literatury Jacka Kerouaca On the Road .

 
 
Cesta ke svobodě
Univerzitní kampus Na Soutoku, Pivovarské nám.
Odhalení desky u příležitosti pojmenování piazzetty kampusu na nám. Václava Havla (16:30). Odtud se vydá svíčkový průvod na Pivovarské náměstí (17:30), kde proběhne slavnostní open-air koncert (18:00), na kterém vystoupí Dagmar Pecková s Orchestrem Univerzity Hradec Králové, Jiří Dědeček a Luboš Pospíšil s 5P.

 
A NEŘÍKEJ TO VE ŠKOLE
Divadlo Drak 15:00
Vernisáž výstavy zachycující období totality od Pražského jara po sametovou revoluci. Interaktivní projekt ukáže malému divákovi na příběhu jedné rodiny život v Československu v období mezi lety 1968 -1989. Výstava bude přístupná po celý podzim i v roce 2020.

 
Rekonstrukce stavby zdi z papírových krabic
Ulrichovo náměstí 14:00
Připomenutí výrazného symbolu sametové revoluce na původním místě happeningu s pokusem o „rekonstrukci stavby zdi“, kde by kromě dobových fotografií měla veřejnost prostor pro své vzpomínky i názory. Zeď z papírových krabic se tehdy uskutečnila i na jiných místech republiky. Stavba v Hradci Králové byla tenkrát zahájena 12. prosince 1989 na tehdejším Gottwaldově (dnes Ulrichově) náměstí. Zeď měla symbolicky od sebe oddělit moc komunistickou (sídlo OV KSČ ve Steinského paláci) od sídla okresního národního výboru a bezpečnostních orgánů na protější straně náměstí. Na krabicích se objevily požadavky, výzvy i vtipná hesla nejen studentů. Svůj názor tu mohl svobodně vyjádřit každý zájemce, barvy, štětce a fixy byly k dispozici.
Akce bude probíhat 11. – 19.11. vždy celý den, hlavní program v neděli 17. 11. od 14:00 do 17:00.

 
Slavnostní mše k 17. listopadu
Katedrála sv. Ducha

 
před Klicperovým divadlem
17. LISTOPAD V KLICPEROVĚ DIVADLE
K připomenutí událostí 17. listopadu se již tradičně připojuje i Klicperovo divadlo. V letošním roce svůj program zahájí v 16:30 ve Studiu Beseda, kde proběhne scénické čtení hry Sametová noc, která je parafrází hry Macbeth Williama Shakespeara a jejíž děj je přenesen do listopadu 1989. V 18 hodin se před hlavní scénou a následně i uvnitř uskuteční tradiční happening, který v režii uměleckého šéfa Pavla Kheka doplní kapela Mastix.

 
ZEĎ aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou
Hlavní scéna Divadla Drak
Hudebně vizuální groteska divadla Drak inspirovaná stejnojmennou knihou světoznámého výtvarníka a autora dětských knih Petra Síse, která se snaží dětskému divákovi přiblížit nelehkou dobu totality.

 
Martin Mejstřík – 30 let od Sametové revoluce
Knihovna města Hradce Králové
Jak to všechno probíhalo a kolik se z tehdejších ideálů zachovalo do dnešních dní? Na Sametovou revoluci nahlídneme z první řady s tehdejším studentským vůdcem Martinem Mejstříkem. Spisovatel a bývalý senátor nám přiblíží nejenom tuto revoluční dobu, která doslova změnila dějiny.

 
Alexander Tomský: O kulturních a společenských proměnách v 60. letech 20. století v českém kontextu, které předcházely listopadovým událostem roku 1989.
Konferenční sál Studijní a vědecké knihovny
Poslední přednáška cyklu „Hovory o demokracii“.  Rodák z Hradce Králové je český politolog, nakladatel a překladatel z angličtiny a češtiny, v letech 1968–1989 žil ve Velké Británii, založil a vedl exilové nakladatelství Rozmluvy.